detox-drink

Всеки сезон ни предлага плодове укрепващи здравето. През есента природното лекарство се казва арония. Нейната родина е Северна Америка, а от 70-те години на миналия век вирее успешно и в България.

Плодовете на аронията наподобяват тези на касиса, но са по-едри, по-твърди и стипчиви. В този си вид трудно се приемат без обработка, но сокът от арония притежава уникални вкусови и лечебни свойства. Особено полезен е за децата с настъпващия зимен сезон като укрепващ имунната система, и разбира се, за всички възрасти.

 

Ползи

Сокът е богат на витамини – А, С, Р, В6, В2, Е, също калций, желязо, калий, йод, фосфор, манган, биофеноли, танини, флавоноли и антоцианини. Аронията е с най-високо съдържание на вит. Р от всички плодове! В комбинация с вит. С изчиства тялото от радиоактивни вещества и тежки метали.

 

Антирадиационният ефект прави сокът от арония незаменима напитка за работещи с рентгенови апарати, с компютри, ползващи твърде дълго мобилни телефони и всякакви уреди с радиационни лъчения. Освен това този плод има и антиоксидантни и антисептични свойства, които га правят добър имуностимулатор и лекарство при вирусни и бактериални инфекции.

 

Подобрява кръвообръщението, включително и мозъчното, което го прави подходящ при главоболие и мигрена. Подобрява храносмилането, помага при колики, разстройство, болки в стомаха.

 

Аронията може да се консумира като сок, сладко, компоти, мармалади, сушени плодове, вино. Най-вкусен е сокът от арония.

Как се прави сок от арония

1 кг. прясна арония се посипва с 700 г захар и се оставя да престои в хладилник 48 часа. После се прецежда през тензух или ситна цедка и се затваря в стъклени бутилки. Стерилизира се за кратко -3-4 минути и се съхранява на хладно. Разрежда се с вода според вкуса, може да се овкуси с прясно изцеден лимонов сок. Прекрасна вкусна и здравословна напитка, използвайте я вместо безалкохолни напитки.

Рецепти с арония

При простуда:

3с.л сушени плодове се заливат с 1л. вряла вода, покриват се плътно и се оставят да престои 3-4 часа. Прецежда се, подслажда се с мед и се пие по 3-4 чаши на ден.

При диария и възпаления на червата и стомаха, хипертония:

Приема се по 100 м. сок от арония 3 пъти дневно на гладно, 30 мин. преди храна.

При изтощение на организма, липса на витамини и анемия:

2 ч.л се заливат с 300мл. вряла вода и киснат 1 час. Подслажда се със захар или мед и се пие на 3-4 пъти през деня.

При заболявания на белите дробове:

Смесват се 5 части плодове от арония, 5 части плодове на шипка, 3 части корени на глухарче, 7 части равнец, 2 части цветове на глог. 2 суп. лъжици от сместа се прибавят към 500 мл вряща вода, престояват 5 часа в плътно затворен съд след което се прецеждат.

 

Приема се по 150мл. 3 пъти дневно 1 час след хранене подсладено с 1 ч.л мед.

 

Автор: д-р Павлина Андреева

Източник: @edna.bg

Добавки с природни минерали и арония Rhodosorb®прах капсули