Минерал НБС е антиоксидант, който се бори със свободните радикали в организма.

Напоследък много се говори за свободните радикали  и повечето хора вече са запознати с вредите, които те нанасят на човешкото тяло. Най-общо казано свободните радикали причиняват клетъчно увреждане на здрави клетки като „крадат” електрони от тяхната структура.

Смята се, че свободните радикали причиняват:

  • Рак
  • Сърдечно-съдови заболявания
  • Болест на Паркинсон
  • Сенилна деменция
  • Ревматоиден артрит и др.

В борбата със свободните радикали се намесват антиоксидантите. 

Ефективни антиоксиданти са например арония, грозде, акай бери, нар и лиций, тъй като са богати на Витамини С и Е.

Силни антиоксидантни свойства се наблюдават и при зеолита.

Структурата на зеолитa действа като капан за токсини, тежки метали, но също така и за свободните радикали, намиращи се в човешкото тяло. Механизмът е по-различен от този на типичните антиоксиданти. Зеолитът няма ефект на неутрализация или стабилизация върху свободните радикали. За сметка на това той ги „обхваща” в структурата си и ги извежда от организма.

Множество различни изследвания на ползите от зеолита показват, че минералът балансира pH в тялото, възстановява минералния баланс, коригира биохимичните показатели и подпомага фукцията на черния дроб. Освен това, зеолитът има изключително благоприятно въздействие върху храносмилателната и отделителната система. А най-важното е, че засилва значително имунитета.

Всички тези благоприятни ефекти на зеолита могат да бъдат още по-силно изразени, ако минералът се комбинира с други имуномодулатори, известни със своите антиоксидантни свойства, каквито са например аронията и екстрактът от тимусна жлеза. Съчетани внимателно, те постигат чудесно синергично взаймодействие и влияят изключително добре на имунната система.

Разбира се не трябва да пренебрегваме природните антиоксиданти като витамини С и Е, съдържащи се в множество други хранителни продукти. Но няма съмнение, че да използваме синергичния ефект от техния прием съвместно с прием на зеолит под формата на зеолитени хранителни добавки е един чудесен вариант за постигане на добро здраве.

По този начин действаме по два изпитани метода срещу свободните радикали, а това превръща борбата с оксидационния стрес във високоефективен процес.