radrex-i

Какво е рентгенографията и как минералът зеолит изчиства радиацията, отложена в тялото?

Конвенционалната рентгенография е крайъгълният камък на съвременната образна диагностика и въпреки това почти няма област в медицината, в която информацията от рентгеновото изследване да не е широко застъпена в диагностичния процес.

Рентгенографията се използва в диагностиката на травми, счупвания, тумори, кисти и други обем заемащи процеси, инфекции, дегенеративни заболявания на опорно-двигателната система и други. За получаване на диагностичния образ се използват рентгенови лъчи.

Рентгеновото лъчение притежава йонизираща способност, което е причината да бъде опасно за хората. Радиацията, използвана за конвенционална рентгенова диагностика е по-висока от тази, която ни съпътства от околната среда

Рентгеновите лъчи спадат към групата на гама лъчите. Една рентгенова снимка например облъчва човека с 1,4 mGy. Грей (Gy) е единица за отбелязване на поета доза радиация, наречена на британския физик Луис Харолд Грей.

Доза от порядъка на 10-20 Gy, поета наведнъж, е смъртоносна за човека. Това се равнява на около 750-1500 джаула, отнасящи се до възрастен човек с тегло 75 кг. В медицинската практика се използва милигрей (mGy), тъй като стандартната единица е прекалено голяма.

Дозата облъчване с повече от един грей (Gy) се смята за умерена, но тя е достатъчна, за да се проявят симптомите на лъчева болест.

Сравнително облъчване при различни процедури:

  • гръдна рентгенова снимка = 20 рентгенови снимки на болен зъб
  • мамография = 80 рентгенови снимки на болен зъб
  • томография на коремната кухина = 4000 рентгенови снимки на болен зъб

Почти всеки човек бива подложен на рентгеново изследване поне веднъж в живота си. Облъчването не може да бъде избегнато, но могат да бъдат сведени до минимум пораженията от гама лъчението чрез прем на зеолит, който абсорбира радиацията от организма и я извежда по безопасен начин извън тялото.