Ivona DaskalovaМинералът Родопско чудо може много успешно да се ползва като съпътстваща терапия при лечение на диабет. Доказано е, че активираният зеолит спомага за транспорта на кръвната захар в клетките без помощта на инсулин и нормализира нивото на глюкозата.

Руски и американски учени, след серия независими изследвания върху пациенти с диабет тип I и II, достигат до заключението, че прилагането на зеолитови хранителни добавки значително подобрява кръвообръщението, както във вътрешните органи, така и в долните крайници.

На базата на този опит наскоро се проведоха и първите клинични опити и у нас. В Клиниката по ендокринология към ВМА, под наблюдението на началника й проф. Ивона Даскалова, група диабетноболни пациенти приемат по схема  добавка на прах в продълже-
ние на 3 месеца.

Ето какво споделя проф. Даскалова относно работата си с натуралния клиноптилолитов зеолит:

Какви са Вашите наблюдения относно действието на зеолита при диабетноболни пациенти?

В САЩ и Русия са проведени редица изследвания върху подобряване състоянието на пациенти с диабет с помощта на клиноптилолитов зеолит. На тази база неотдавна осъществихме и първите клинични опити у нас. В Клиниката по ендокринология към ВМА, под наблюдението на моя екип,  група от  пациенти с диабет от двата типа и наднормено тегло приемаха по схема зеолит на прах в продължение на 3 месеца. Kръвните захари се повлияха много добре, имаше снижение, а и забелязахме по-добро оросяване на крайниците, което свързахме с употеребата на хранителната добавка от клиноптилолитов зеолит.

Как понесе терапията на пациентите? Регистрирахте ли нежелании реакции?

Помощната терапия със зеолитената добавка не показа никакви странични ефекти. Пациентите се чувстваха добре и бодри. Всичко, което се дава на пациентите и не им вреди, а им помага, е добро.

Бихте ли препоръчали приемането на зеолит при диабет?

На първо място искам да отбележа, че наблюдението от специалист и лекарственото лечение са задължителни. Все пак една хранителна добавка не може да замени необходимата медикаментозна терапия, но нашият опит говори, че определено я подпомага и повлиява добре. Не трябва да абсолютизираме алтернативната медицина, но определено не трябва и да я отричаме.