food

Знаехте ли, че без достатъчно количество силиций в организма на човек не могат да се усвоят над 70 минерала и това отключва редица сериозни заболявания? 

От всички биологично активни вещества, може би знаем най-малко за силиция. А той се явява едно от основните структорни вещества в човешкия организъм.

Вторият по важност химически елемент след кислорода.

Трябва да признаем, че обръщаме много повече внимание на познатите витамини и минерали като Витамин C, B комплекс, Витамин D и калций. Но какво се случва, ако въпреки редовния прием на витамини, боледуваме често и за дълго, не се чувстваме добре, имаме болки, умората е осезаема и сме лишени от тонус? Може би е време да се замислим за нивото на силиций в нашия организъм и дали то ни е достатъчно.

Какво представлява всъщност силицият? Той е едно от основните структорни вещества в човешкия организъм – вторият по важност химически елемент след кислорода. Именно това прави силицият изключително важен за имунитета минерал. От векове наред, растенията натрупващи силиций (напр. хвощ) били използвани като лечебно средство при състояния, свързани с възрастта, каквито са болестта на Алцхаймер, чупливостта на нокти и коса, труднозарастващите костни счупвания, болките в гърба и ставите, остеопорозата, някои кожни заболявания, възпаленията на сухожилията, труднозарастващите рани и дълбоките бръчки.

Силата на силиция е в умението му да улавя различните болестотворни микроорганизми, бактерии, вируси и гъбички, и успешно да ги извежда извън тялото. Интересно е, че той елиминира само вредните бактерии, оставяйки в тялото полезните микроорганизми. Поддържането на достатъчно количество силиций в организма означава, че при най-лекия симптом за поява на опасни бактерии и микроорганизми той ще реагира и възможността да се разболеем съществено намалява.

Ползите от силиция включват:

 • Стимулира възстановяването на костната тъкан, спира развитието на остеопороза.
 • Намалява болките в ставите и изпълнява съществена роля при възстановяване на костния хрущял.
 • Редуцира отлагането на плаки по стените на кръвоносните съдове.
 • Регенерира лигавиците.
 • Забавя процеса на стареене на тъканите. Стимулира метаболизма на клетките и образуването на нови клетки.
 • Предотвратява възпаленията в устната кухина и развитието на кариеси.
 • Предотвратява образуването на камъни в бъбреците и жлъчката.
 • Уплътнява кръвоносните съдове, предотвратява подкожни кръвоизливи, обилно кървене и облекчава болките по време на менструация.
 • Коригира еластичността и здравината на кожата и косата.
 • Подпомага зрението.
 • Намалява чупливостта на ноктите.
 • Повлиява астма.

Най-важната роля на силиция се състои в поддържането на връзката между мозъка и органите в нашето тяло.

Липсата на силиций в организма предизвиква слаба комуникация между мозъка и отделните органи. Стига се до ситуация, при която мозъкът не може да изпрати към инфектирания орган импулс за унищожаване на лошите бактерии и вируси. Така организмът се оказва безпомощен, което води до безпрепятственото развитие на заболявания и – в крайна сметка – до инфектиране на най-важната човешка телесна течност – кръвта. Замърсената кръв не е асептична и не може да изпълнява своята дезинфекцираща функция, в това число унищожаване на болестотворните организми. Ако силицият е под необходимото ниво се нарушава енергийният баланс в организма, а следователно и обмяната на веществата и жизнените процеси в нашето тяло затихват.

Какви са симптомите при недостиг на силиций:

 • Постоянна умора и разсеяност
 • Изтъняване на косата и чупливи нокти
 • Преждевременно състаряване на кожата
 • Твърде слаба или недоразвита костна система
 • Повишена чувствителност към температурните промени
 • Бавно зарастване на рани
 • Намалена еластичност на кожата и тъканите
 • Склонност към образуване на синини и появата на кървене (повишена пропускливост на съдовете)

Като основни причини за силициевия дефицит се посочват стресът и непълноценното хранене, дължащо се на все по-голямото използване на рафинирани храни.

Необходимостта от силиций при бременните, кърмещите жени и децата, е няколко пъти по-голяма, отколкото за останалите.

Къде има силиций и как да си го набавим в нужното ни количество?

Силиций има в пълнозърнестия хляб (но само в приготвения с натурален квас, защото маята е вид гъба, която буквално “изяжда” силиция), в ръжените и пшеничните трици, в овесените ядки, в нерафинирания ориз, в кората на плодовете (яжте ябълките, крушите, гроздето с обелките), в чесъна, зеления лук и цвеклото, в пчелното млечице, в растителните продукти, богати на целулоза. Много силиций съдържа изворната вода, а в тази от водопровода почти няма. Рафинираните хранителни продукти не съдържат никакъв силиций (това се отнася за всичко, което е приготвено с участието на бяло брашно и бяла захар). Високо количество силиций се съдържа в някои растения като хвощ (до 60%), коприва, подбел.

Като най-добър източник на силиций за човешкия организъм обаче се определя зеолитовият клиноптилолит. Това е така, защото неговото ниво на усвояемост е в пъти по-добро от това на растителните източници. Наред с всички свои ползи, съдържащият се в зеолита силиций повишава още антиоксидантните свойства на витамините  Е, А и С.

Хранителните добавки Rhodosorb® съдържат само обработен по специална технология зеолитов клиноптилолит, изцяло пригоден за вътрешно приложение. Това ги класифицира като едни от най-добрите източници на силиций за човешкия организъм.