Акад. Ивона Даскалова, началник на Клиниката по ендокринология и болести на обмяната във ВМА, разяснява връзката между чревния баланс и дълголетието.

 

 

Чревната флора е от съществено значение за цялостното функциониране на човешкия организъм – от теглото, през хормоналния баланс до психичното здраве.

 

Във всеки от нас има микроби, които са 10 пъти повече от клетките в организма ни. Оказва се, че столетниците имат същата чревна флора като на 30-годишните. Възможно ли е ключът към дълголетието да се окажат бактериите в нашите черва.

 

Акад. Ивона Даскалова:
Чревната флора (микробиома) влияе на метаболитните процеси и, разбира се, на теглото ни, защото влияе на инсулиновата ни резистентност, на усвояването на въглехидратите, на отделянето на чревни хормони.

Бактериите

Фибрите и добрата ферментация (кисело мляко, кисело зеле) повлияват много добре чревната флора. Увеличават броя на „добрите“ бактерии за сметка на „лошите“.

 

Бързите въглехидрати увеличават „лошите“ бактерии, а оттам и теглото.

 

Всички крайности в диетите са вредни. В храната ни трябва да има от всичко.

 

Антибиотиците повлияват негативно на чревната флора. Нужни са месеци за нейното възстановяване. Трябва да се приемат пробиотици.

Връзката стомах-мозък е много силна.

Депресията често е симптом на лошо чревно здраве. Микробиомата има връзка с хипоталамуса. Освен това антидепресантите увеличават апетита и нуждата от сладки храни.

Поддържане на хигиена

Хигиената в кухнята също е много важна. Миялната машина не само пести много вода, но и гарантира стерилност с високата си температура. Гъбата за миене е инкубатор на бактерии.

 

Гледайте цялото интервю с акад. проф. д-р Ивона Даскалова ТУК.