Първата стъпка за детоксикация е да гарантираме, че не претоварваме тялото си с токсини. Премахването на обработените и натоварени с пестициди и ГМО храни, както и токсичните продукти от дома ни е

най-добрият начин да гарантираме, че тялото ни ще остане здраво и ще може да изпълнява своята работа.

Освен свеждането на интоксикацията на организма до минимум, има пет прости, безопасни и нежни начини да помогнем на тялото ни да се очисти и така да стимулира метаболизма.

Те не са крайни. Те не изискват огромна инвестиция или неприятни ситуации. И за разлика от някои други протоколи за детоксикация, те са достатъчно щадящи за всички хора.

5 лесни начини за детоксикация

1. Зеолит

Споменавали сме ползите от зеолита и преди, но никога няма да се уморим да го препоръчваме. На молекулярно ниво минералът зеолит има отрицателен електрически заряд, привличайки положително заредените елементи. Тъй като повечето токсини са положително заредени, натуралният зеолит естествено пречиства тялото, докато издърпва и държи токсините в основата си.

 

Приемането на зеолит вътрешно и използването му за пречистване и зареждане на водата са лесни начини да се отърве тялото ни от токсичното натрупване. Като допълнителен бонус, приемането на зеолит вътрешно е чудесен начин да си набавим по-важните минерали в диетата ни. Научете повече тук.

2. Eстествено детоксикиращи храни

Eстествената детоксикация на тялото може да бъде подсилена и с определени храни. Те трябва да са в допълнение към ежедневния ни хранителен режим.

 

Ето само някои от най-добрите храни за детоксикация:

Плодове:

С високото си съдържание на течност, плодовете помагат на организма да отмие токсините. Те също така са много лесно смилаеми и пълни с хранителни вещества, допълнителен бонус в процеса на детоксикация.

Цитруси:

По-специално, портокалите и лимоните помагат на организма да изчисти токсините и стимулират ензимните процеси в храносмилателния тракт. Сокът от лимон подпомага черния дроб в процесите му на очистване. Опитайте да започнете всяка сутрин с топла чаша вода с лимон.

Зеленчуци:

Зелените растения помагат да осигурим хлорофилен тласък на храносмилателния тракт и прочистват стомаха.

Други храни като лук, моркови, артишок, аспержи, броколи, зеле, брюкселско зеле, карфиол, цвекло, куркума и риган са чудесни за очистване на организма. Те са с високо съдържание на естествено-срещаща се сяра и глутатион. Сярата помага на черния дроб да детоксикира вредните химикали. Важно е да добавим сурови зеленчуци към диета ни, тъй като храносмилателните ензими са много полезни при естествения очистващ процес.

Чесън:

Чесънът е една от най-добрите детоксикиращи храни. Той спомага за стимулиране на черния дроб в производството на пречистващи ензими, които помагат да се филтрират токсичните остатъци от храносмилателната система.

Пробиотици:

Храни, които са богати на полезни живи микроорганизми, наречени пробиотични бактерии, могат да спомогнат за ускоряване на храносмилането, подпомагане на имунната система, намаляване на възпалението и подобряване на съотношението на полезните към потенциално вредните бактерии в червата. Два от най-често срещаните щамове на пробиотиците са Lactobacillus acidophilus в тънките черва и Bifidobacterium bifidum в дебелото черво.

Въпреки че пробиотиците се предлагат под формата на добавки, те могат да бъдат намерени и в кефира и киселото мляко (включително тези, произведени от кокосов орех, ориз, соя и други не-млечни продукти), напитки като комбуча и квас, както и ферментирали зеленчуци като киселото зеле и туршиите.

3. Правилно дишане

Кислородът е от основно значение за процеса на усвояване на витамини и хранителни вещества в организма. Дълбокото дишане ни позволява да поемаме по-ефективно тези полезни вещества. Дълбокото дишане също така повлиява лимфния дренаж чрез увеличаване на нивата на кислород и това естествено води до детоксикация на тялото.

 

Въпреки че дишането е автоматичен процес, повечето от нас не използват тази невероятна вградена система за прочистване на организма. Отнемането на няколко минути през целия ден, за да се фокусираме върху дълбокото дишане, е от съществено значение за доброто здраве.

4. Почистване на кожата

Кожата е най-големият орган в тялото. И познайте какво е включено в описанието на дейността й? Именно елиминиране. Всъщност, кожата е известна като отговорна за 10 до 15% от общото изчистване на тялото и понякога се нарича третият бъбрек.

 

Почистването и освежаването на кожата е лесен и ефективен начин за детоксикация на тялото. Подобрява външния вид на кожата, като премахва мъртвите клетки и помага на новата кожа да се регенерира, както и стимулира кръвообращението, лимфната система и значително подобрява елиминирането на токсините.

5. Физическа активност

Не само че упражненията ни карат да се чувстваме по-добре, но това е лесен начин да помогнем на тялото си в естествения му процес на детоксикация.

 

Физическата активност насърчава прочистването, което дава тласък на всички системи в тялото. Когато се упражняваме, кръвта се разпространява в тялото, като хранителните вещества достигат до всички органи и мускули, a токсините се освобождават през порите на кожата.

 

Важно е да се къпем бързо след тежко изпотяване, за да премахнем токсините и да не им позволим да се абсорбират отново в кожата.

Детоксирайте тялото си: Но го пазете в безопасност!

Част тайната на доброто здраве е да намираме радост в живота. Отивайки до крайности в диетата, фитнеса или практиките за очистване ни лишават от здравословния живот, към който се стремим.

 

Така че, ако искате да детоксирате тялото си, първо започнете, като му дадете това, от което има нужда, за да върши това, за което е създадено.