Hand, Lupe und Haut

Зеолит лекува изгаряния и бори кожни раздразнения.
Лек със зеолитов клиноптилолит помага при дълбоки изгаряния, за които други лекарства не дават надежда.

3-годишният Галин се заиграл с другите деца сред полянката. Забавлявал се, тичал нагоре-надолу…, когато родителите му чули смразяващ писък. Децата си играели с пръчки недалеч от угасналите барбекюта и хлапето изпуснало своята в сивото огнище. Посегнало с две ръце и хванало два още тлеещи въглена. Линейка. Спешното в Бургас. Линейка. Варненска болница. Диагнозата: изгаряния от втора и трета степен.

Лечението: няколко дни превръзки и после пластична операция, с която кожа от крака да се пришие върху обгорените пръсти на двете ръце. Трябва само да минат почивните дни и ще дойде време за манипулацията. Родителите обаче са на друго мнение. Прибират се в родния град Бургас и преди да подложат сина си на тежката интервенция, решават да пробват лечение с мехлем, препоръчан им от приятели. Всеки път заедно с превръзката обаче болезнено се отлепят и наченките на зарастване.
„Тогава чухме за д-р Балкански и го потърсихме. Каза ни какво да купим и смеси някакъв странен прах – клиноптилолит, с който напудри изгореното”, спомня си бащата Тодор Димитров. Макар и трудно, лекарят убеждава родителите да не покриват раната.

„Помогна! Ама много помогна!”, възкликва бащата. „Като по чудо след 14 дни коричката падна.” И се показва нежна, здрава кожа. Днес, половин година по-късно, е останала съвсем малка следа от тежкото, дълбоко изгаряне, за което операцията изглеждала неизбежна.

Силното преимущество на зеолита се крие в регенериращия му ефект при кожни раздразнения, дългонезарастващи рани и язви, изгаряния и порезни наранявания. Със своето подсушаващо, абсорбиращо и антибактериално действие, зеолитът помага за много по-бързото оздравяване на кожата и значително намалява образуването на белези след претърпени изгаряния (дори и тежки, при които има специално разработена терапия със зеолитен прах) и дълбоки наранявания. Не случайно в американската армия в личния превързочен пакет на всеки войник задължително има зеолитов клиноптилолит под формата на пудра.